יום רביעי, 11 בדצמבר 2013

מראה מראה שעל הקיר


הכנת מראת עיסת נייר

וואו, איזו סופה בחוץ! אז הרומנטיים מביננו מתמוגגים וזה נהדר לחקלאות והכל, אבל מה עושים עם הילדים?? איך מעבירים זמן חוויתי ונעים בלי להשתגע בבית או בקניון?? (הבת שלי בדיוק בגיל הזה שברגע שנכנסים לקניון – או סופר – היא נשכבת על הרצפה ולא רוצה לזוז. תחנונים, שוחד, איומים ושוב תחנונים, דיי מוציאים את הכיף  מ"חווית הקנייה" עאלק)

אז הנה רעיון לאמיצים שבינכם, אלה שלא מפחדים מקצת לכלוך ושלא נדע, דבק. זה שווה את המאמץ, אני מבטיחה. חוץ מזה שאפשר לצמצם את הבלגן ולהכין את השטח עם ניילון גדול על השולחן  או עיתונים ומגבונים לחים צמודים.

את המראות המקסימות הללו הכנתי עם קבוצת ילדים בכתה ב' (גילאי 8-9).

החומרים להכנת המראה פשוטים מאוד:

נייר טואלט

דבק לבן

מים פושרים

קרטון עבה

ניירות עיתון

מראה (אפשר גם מפלסטיק או אפילו תמונה במקום)

צבעי אקריליק או גואש

לכה על בסיס אקרילי
 

מתחילים בשרטוט הצורה הרצויה על גבי הקרטון, צורה חופשית או לפי שבלונה וגוזרים אותו.

ממקמים ומדביקים את המראה על הקרטון עם דבק לבן.

מתחילים בעטיפת הקרטון ברצועות עיתונים טבולות בדבק לבן מדולל ביחס של 1:1 עם מים. חשוב לעטוף גם בצדדים ומאחור. העיתונים "אוטמים" את הקרטון ונותנים לנו בסיס חזק וקשיח למראה.

הכנת העיסה הפיסולית:

משרים גליל נייר טואלט במים פושרים ללא הגליל הפנימי כשעה לפחות, מפרקים אותו בתוך המים. סוחטים היטב את המים מהנייר ומפוררים לחתיכות הקטנות ביותר שאפשר (בין קוסקוס לגרגירי חומוס...)

מערבבים את חלקי נייר הטואלט המפורר עם דבק מדולל (הנ"ל), בערך חצי כוס ואח"כ אני מוסיפה דבק לבן עד לקבלת עיסה דביקה, אך פיסולית. לשים היטב ומתגברים על הפחד מהדבק ומהרצון העז של חלקינו, לרוץ מיד לאמבטיה לשטוף ידיים!

לאחר ייבוש של העבודה (בין יום ליומיים) מניחים את העיסה הפיסולית ומעניקים לצורה נפח. את הפרטים הקטנים כמו עיניים, זנבות, קישוטים וכו' אפשר להוסיף עם חומר פיסולי כמו דאס, אבל רק לאחר ייבוש מלא של העיסה, אחרת הם פשוט לא יידבקו.

לאחר ייבוש מלא של העיסה (בין יום לשלושה ימים בחורף) ניתן לצבוע עם צבעי אקריליק או גואש. אני מאוד ממליצה לשים לכה להגנה והברקה של העבודה ועוד יותר ממליצה להשתמש בלכה על בסיס אקרילי שלא רעילה ומזיקה לסביבה.

תהנו!
 





 

 

 

יום שני, 2 בדצמבר 2013

יאמי יאמי

סופר סופר מתוקות
קאפקייקס מקסימות מחימר שיצרו הילדות (הלא פחות מתוקות) בחוג

 





 
חגיגה אמיתית!
 

יום חמישי, 12 בספטמבר 2013

אוי אוי בבושקה בבושקה

או בשמה האמיתי, מטרושקה

כמה אני אוהבת את הדימוי הנאיבי, הצבעוני והמחוייך הזה...
זה התחיל מאחת חמודה ונחמדה, התאהבתי, והוספתי לה כמה אחיות.

 
 
 
 
 
 
 ותמונה משפחתית
 
החמודות הללו בנויות מסני כדורי קלקר ועיסת נייר גרוסה, צבועה באקריליק ומעוטרת במפיות.
 

יום שני, 8 ביולי 2013

בד בבד


מידי פעם אני שואלת את התלמידות שלי מה בא להן להתנסות בו שעדיין לא עברנו (דמוקרטיה וכזה). רוב הפעמים משם מגיעים הרעיונות והפרויקטים הכי מקסימים.

אז הפעם כששאלתי, הן ביקשו ללמוד תפירה. חייבת להודות שקצת התחרטתי ששאלתי, כי תפירה לא הייתה התחום החביב עליי מעולם. לא שאני לא יודעת להעריך פרויקטים תפורים, פשוט מלאכת התפירה מעולם לא נראתה לי מעניינת במיוחד. בכל זאת, הבטחה היא הבטחה והחלטתי לקפוץ למים.

אחרי שיטוט באינטרנט בכל מיני בלוגי תפירה נחמדים והתייעצות עם אחותי, התופרת בחסד, החלטתי לעשות איתן פרויקט תפירת כריות ובובות.

 




את הבובות והדוגמאות על הכריות התחלנו בשרטוט על נייר ולאחר מכן גזרנו אותו והנחנו על גבי הבד כשכל חלק מהשרטוט מופרד ומונח על בד בצבע אחר (בהתאם לתכנון). גזרנו את הבדים לפי הדוגמה והתחלנו במלאכת התפירה, כאשר אנחנו משאירות מרווח פתוח למילוי (בבובות). בכריות, התפירה נעשתה ישירות על גבי בד הכרית שלאחר מכן נתפר יחד עם צידה השני, במכונה.
את הפרטים הקטנים כמו עיניים, אזניים וקישוטים, הוספנו על ידי טוליפים (צבע בולט לבד), כפתורים, סרטים ופיסות בד קטנות מודבקות עם דבק לבד (גוטרמן).
בחרתי להשתמש  בלבד, מאחר והוא הבד הנוח ביותר לעבודה עם ילדים ואפשר להשיג אותו בכל חנות יצירה בשלל צבעים גדול מאוד וברכות סבירה.
התוצאות מקסימות, הילדות מאושרות, ההורים גאים והמורה מרוצה...
מסקנה - לא לפחד משום אתגר!

יום שני, 13 במאי 2013

עושים פרצופים

כשאמרו לי שפיבן מגיע להעביר סדנה בת שבוע על יצירה ויצירתיות, התרגשתי מאוד. אין אמן יותר מתאים להרצות על פיתוח יצירתיות אצל מבוגרים וילדים ממנו.

חנוך פיבן, נולד ב1963 באורוגוואי. הוא מגדיר עצמו כישראלי, אך מבלה את רוב זמנו בחו"ל, כרגע מתגורר בברצלונה. אמן ומאייר אשר מפרסם את עבודותיו במגזינים חשובים כמו הטיימס, ניוזוויק והרולינג סטון.
בארץ הוא מוכר בעיקר בזכות הפרוייקט הפירסומי שלו לחברת "שטראוס" ועבודותיו בעיתון הארץ.
לאחר לימודיו בבית הספר לאמנות בניו יורק, החל לפתח את סגנון הדיוקנאות הייחודי לו, המשתמש בחפצים יום יומיים לאיפיון דמויות של ידוענים.


כמו שציינתי, ציפיתי מאוד לעבודה עימו, ללמוד טכניקה חדשה ושיטות הדרכה רעננות לטיפוח יצירה אצל מבוגרים וילדים כאחד. במהלך הסדנה נחשפתי לשימוש במגוון עצום של חומרים, רובם מחיי היום יום. היופי בעבודותיו שלו ועם אחרים הוא שלא נדרש ניסיון או ידע באמנות. לא דרושה גם טכניקה מיוחדת. כל אחד יכול ליצור וכל אחד מתחיל מאותה נקודה. לצורך העניין, ילד בן 6 וסטודנט שנה ד' לאמנות יכולים להגיע לאותה רמת ביצוע. עובדה זו משחררת את היוצר מהרצון לדעת טכניקה או הצורך בשלמות או ריאליזם בעבודה. זוהי דרך נפלאה להציג את האמנות והיצירה בפני קהל נרחב הרבה יותר שבדרך כלל לא היה בוחר לחוות יצירה. לכן גם שיטותיו מצליחות מאוד בתחום התרפיה.

יותר מכך, גיליתי שדווקא לילדים ומבוגרים שגילו רתיעה מאמנות ויצירה בעבר היה אף יותר קל לגשת לפרוייקט.ההתנסות ביצירה בחפצים איפשרה למשתתפים לבטא רגשות, רעיונות וסיפורים בכלי חזותי קל ליישום.
אחד הפרוייקטים המפורסמים של פיבן בארץ - קמפיין הפרסום של חברת שטראוס:

 
עוד עבודות מוכרות:
אביב גפן

איינשטיין

בוריס ילצין

דנה אינטרנשיונל

זיגמונד פרוייד

מחמוד אחמדינג'אד

סנטה קלאוס
 
ההכנות לסדנה:
התלמידים התבקשו כמה ימים טרם הסדנה, לאסוף ולהביא מגוון חומרים מחיי היום יום. פקקים, מפתחות, כפתורים, צעצועים ישנים, קשים, נוצות ומה לא. אני חייבת להגיד שמגוון וכמות החפצים שהובאה הפתיעה אותי...
את מגוון החומרים פיזרתי במגשי קרטון, מה שהוכיח את עצמו כמיותר, כי מהר מאוד הכל הפך לערימה עצומה של חפצים, אך הילדים נהנו אף יותר לחפש "אוצרות" בכל הבלאגן.
 
חומרים מינימליים שסופקו: קרטוני ביצוע, דבק לבן ודבק חם.
 


 
חלק מהתוצאות המקסימות של הילדים:





 
ממליצה לכל אחד, בעיקר אלה שפוחדים לגשת ליצירה ולהורים שרוצים פעילות משותפת כייפית עם הילדים ולעצמם!
כמו כן, אחלה דרך להפטר מכל מיני שטויות בבית...

יום שני, 21 בינואר 2013

ההתמכרות שלי

אני חייבת להתוודות. קוראים לי עדי ואני מכורה ל... חרוזים!

אין ספק שאמנות ואומנות (וכן, יש הבדל) ליוו אותי מאז ילדותי המוקדמת. ציירתי, פיסלתי ומה לא. את תולדות האמנות גיליתי בשנות העשרה שלי ואת ההוראה גיליתי בצבא. מאז, המסלול להוראת האמנות היה די ברור.

אבל יש תחום נוסף, אומנותי לא פחות, שמלווה אותי לא פחות, התכשיטנות. אחד הזכרונות היפים שלי הוא של אימא שלי, אחותי ואני יושבות ליד שולחן האוכל וחורזות יחד. אחת מההנאות הגדולות שלי היתה איסוף החרוזים וסידורם. בגיל אחת תשע, אפילו החלטתי להפוך את זה ל"מקצוע". הכנתי כמה עגילים ופתחתי "דוכן" ליד הבית... ההצלחה היתה לא גדולה... אבא שלי, מתוך גאווה (או סביר להניח, רחמים) לקח את התכשיטים והציג אותם במשרד שלו. מכרתי זוג עגילים אחד. האושר היה כל כך גדול!

היום, בעלי יודע, שאם אני עוברת ימים קשים וכבד לי, סיבוב אחד במשולש החרוזים בתל אביב (איזור הרחובות אלנבי והחשמל) ואני מחוזקת לפחות לכמה ימים... יש משהו בחיפוש, בצבעים, במגוון ואחר כך בסידור והמיון של החרוזים שפשוט מלהיב ומרגיע אותי כאחד. היום, כבר יש חנויות לחריזה בכל מקום והאינטרנט שופע בחנויות וירטואליות, זולות יותר ופחות, אבל אין כמו הסיבוב הרגלי הזה של החיפוש.

אבל החרוזים הם לא המוצר הסופי, אני גם עושה איתם דברים... לפני כמה שנים, גיליתי את תחום החריזה בחוט ומחט בזכות אחותי (natcase1) ומה שנראה לי כעיסוק סיזיפי ומייגע, הפך לאובססיה גדולה.










 

 
וזה ממש לא הכל: אלבום התמונות שלי

כשהייתי בהריון, הפסקתי לחרוז, כי משהו בהתעסקות בחריזה הקשה עליי מאוד בישיבה (עם הבטן התופחת...) והבחילות ההריוניות לא עזרו. אחרי הלידה לקח לי קצת זמן לחזור לחריזה מפאת קוצר זמן וחוסר שינה מטעמים מובנים. רק בחודשים האחרונים (תהל שלי חוגגת שנתיים) אני מצליחה למצוא שעה פה ושם לחזור ולחרוז קצת, אבל אין זכר לימים שהייתי יושבת לחרוז שעות על גבי שעות.

על סיבובי שופינג החרוזים לא ויתרתי!